Barazia Gjinore   nga ikubFEMRA 
Sipas percaktimit te OKB, rrymimi gjinor eshte :..
  11 Tet
 
0
0

 

CFARE ESHTE RRYMIMI GJINOR

Sipas percaktimit te OKB, rrymimi gjinor eshte :
« …procesi i vleresimit te implikimit per gate dhe burrat per cdo veprim te planifikuar, duke perfshire legjislacionin,politikat ose programet, ne te gjitha fushat dhe ne te gjitha nivelet.Ajo eshte nje strategji per t’i bere shqetesimet dhe eksperiencat e grave si dhe te burrave, nje dimension integral te pergatitjes, zbatimit, monitorimit dhe vleresimit te politikave dhe programeve ne te gjitha sferat politike,ekonomike dhe shoqerore keshtu qe grate dhe burrat te perfitojne ne menyre te barabarte dhe te mos perjetesohet pabarazia. »

RRymimi gjinor nuk eshte vetem nje ceshtje e drejtesise sociale, por eshte e nevojshme per te siguruar zhvillim njerezor te barabarte dhe te qendrueshem ne menyrat me efektive dhe eficiente.

Perse eshte « Rrymimi gjinor” nje strategji e re.

RRymimi gjinor e ben dimensionin gjinor pjese te te gjithe sektoreve te politikes.Barazia gjinore nuk shihet me si nje „ ceshtje e vecuar“ por behet nje problem i te gjitha politikave dhe programeve.Per me teper , rrymimi gjinor nuk i shikon grate te izoluara, por i shikon grate dhe burrat- te dy palet si aktore ne procesin e zhvillimit dhe si perfituesit e tij.

CESHTJET GJINORE

Nje aspekt kyc i rrymimit gjinor perfshin zhvillimin e argumentave per barazi gjinore.Edhe pse politikeberesit i konsiderojne sic duhet ceshtjet e barazise gjinore, eshte e domosdoshme qe te binden vendimarresit, vecanerisht ata qe kontrollojne buxhetet , per te investuar per barazine gjinore.
Vendimarresve u duhen paraqitur argumenta qe sqarojne ne menyre konkrete dhe te sakte , pse genderi ka rendesi.Me fjale te tjera ju duhet te ilustroni se ne zgjidhjen e cfare problemeve te zhvillimit kontribuon barazia gjinore dhe cfare benifitesh specifike do te sjelle ndaj qeverisjes, individeve, - se bashku burra dhe gra- dhe kombit ne teresi , nje perspektive gjinore. Argumente te mirepercaktuara rrisin shanset per te siguruar financimet e nevojshme dhe suportin moral per cdo nderhyrje te planifikuar.

„ Vlera „ me e madhe e rrymimit gjinor

Argumente per te adaptuar dhe promovur barazine gjnore ne te te gjitha projektet dhe politikat perfshihen ne kategorite e meposhtme:
-drejtesi dhe barazi
-kredibilitet dhe akountability
-Eficence dhe qenrueshmeri ( dimensioni “makro”)
-Cilesia e jetes ( dimensini “mikro”)
-Aleancat
-reagimi zinxhir

Argumentet Drejtesise dhe Barazise

Perfshijne vlerat e parimeve demokratike dhe te drejtat themelore te njeriut te cilat kerkojne barazi gjinore.Argumentat e drejtesise mund te perdorur per te argumentuar per perfaqesim dhe pjesemarrje te barabarte te te dy gjinive ne fusha te ndryshme mbi parimin baze te ndrjes se te drejtave njerezore.
Shumica e shteteve jane anetare te nje dokumentave te ndryshme nderkombetare (psh. Konventa mbi Eleminimn e te Gjitha Formave te Diskriminimit Kunder Gruas dhe dokumente te Konferencave globale (si Pekin, Kajro dhe Kopenhagen) te cilat permbajne barazine gjinore si nje parim themelor.Shtetet jane te detyruar te permbushin keto zotime , per me teper qe parimet demokratike baze te tyre reflektohen ne kushtetutat e shumices se ketyre shteteve.

Argumentet e Kredibilitetit dhe Akountibilitetit:

Argumentat e kredibilitetit i kerkojne vendimarresve te „bejne matematiken“: sepse grate dhe burrat perbejne secili gjysmen e popullates keshtu qe cdo politike, rekomandime apo te dhena qe nuk marrin parasysh dhe trajtojne te dy gjinite ne menyre te barbarte do te deshtoje me ne fund dhe nk do te kete kredibilitet.
Keto argumente jane te nevojshme per te justifikuar vleresimin e impakteve gjinore (studime qe ekzaminojne se si jane prekur grate dhe burrat ne menyre te ndryshme nga faktore apo rrethana te caktuara), si dhe per te kerkuar me shume balnce gjinore ne procesin e vendimarrjes.
Argumentat e akauntibilitetit ne vecanti jane te dobishme per t’i kujtuar qeverive mbi pergjegjesite e tyre per te siguruar drejtesi sociale dhe zhvillim njerezor te qendrueshem.Ne shtete demokratike qeverite duhet te jene te kontrollueshme nga popullata e tyre dhe duhet te plotesojne intresat e te gjithe individeve se bashku gra dhe burra.Deshtimi i qeverise per te trajtuar problemet e drejtesise sociale dhe barazise gjinore eshte gjithashtu nje deshtim i qeverise per te qene akauntable ndaj te gjithe qytetareve.Per me teper shume nderhyrje gender-sensitive nuk jane vetem nderhyre gjinore ne vetvete- por jane per te mbajtur qeverite akauntable per perdorimin e fondeve publike dhe per permbushjen e premtimeve politike. Rrymimi gjinor mund te ofroje mekanizma konkrete per te futur nje shkalle me te madhe akaontibiliteti ne qeverisje.
Argumentet e efekshmerise dhe qendrueshmerise

loading...
Mode, bukuri, gossip ne aplikacionin qe i duhet cdo Shqiptari -  Shkarko My ikub


   
 
 
*Nese nuk e lexoni kodin atehere ringarkoni faqen per nje kod te ri.
anila mimani
Para 56 muajsh  
  
ej po si ka mundesi qe nuk mund te gjej ate qe dua apo keni nai fiksim juve dhe keni hall ta zgjidhni....ecni ne elb dhe me gjini te sqarohemi pak idota qelbsira mutiiii :@
 Na ndiqni
Abonohu per artikujt me te fundit te Sex & the city
Ikub Promo
FILXHANI SOT

RECETA E DITES

# FEMRAT

Lexo artikujt e fundit për femrat
LEXO HISTORINE TIME

Shfleto artikuj te tjere per:
Postuar nga: ikubfemra
ikub #:
810110296