ebuy.al
Alexa
0 0
0
 

Universitetet, ja pikët per degët me konkurs


30 Gsh 11

MASH ka përcaktuar pikët që do t’u duhen maturantëve për t’u shpallur fitues në degët e studimit me konkurs

Burimi:

Mapo

Univ-pikekonkursUniversitetet kanë nisur testimin specifik të maturantëve për degët me konkurs pranimi, që është një ndër kriteret për t’u shpallur fitues në këto programe studimi. Ditën e djeshme, gjashtë universitete që ofrojnë të tilla programe studimi, ku fituesit përcaktohen edhe mbi bazën e rezultateve të testimit special, që janë ai i Arteve, i Sporteve, Politeknik, i Shkodrës, i Elbasanit, i Durrësit kanë zhvilluar ditën e parë të konkurseve që do të mbyllen më 31 gusht, me përjashtim të fakulteteve të Universitetit të Arteve, në të cilin, konkurset do të përfundojnë në datën 2 shtator. Sakaq, sipas rregullores së miratuar nga MASH për zhvillimin e konkurseve të pranimit, rezultatet e konkurseve do të dërgohen në MASH dhe në Agjencinë Kombëtare të Provimeve (AKP), në letër dhe CD, brenda 3 ditëve nga përfundimi i tyre. Kjo do të thotë se rezultatet e konkurseve do të jenë gati në datën 3 shtator për Universitetin e Sporteve, Politeknikun, Universitetin e Shkodrës, Elbasanit dhe Durrësit, ndërsa për Universitetin e Arteve, ato do të dalin më 5 shtator. Gjithsesi, para daljes së këtyre rezultateve, MASH ka përcaktuar pikët që do t’u duhen maturantëve për t’u shpallur fitues në degët e studimit me konkurs pranimi. Në udhëzimin e saj “Për zhvillimin e konkurseve të pranimit, tarifën e regjistrimit për konkurrim në disa programe studimi të ciklit të parë me kohë të plotë në institucionet publike të arsimit të lartë, viti akademik 2011-2012”, MASH ka përcaktuar pikët minimale dhe maksimale të konkurseve, për të gjitha programet e studimit. Ndërkohë që në të njëjtin udhëzim është përcaktuar edhe pesha që do të zërë përqindja e Maturës dhe konkurseve, në formulën llogaritëse të pikëve për fituesit e universiteteve. Kështu, për dy degët me konkurs të Universitetit Politeknik të Tiranës, Arkitekt dhe Urbanist, kjo e fundit do të ofrohet për herë të parë gjatë vitit të ri akademik, Matura do të zërë 40% të pikëve totale, ndërsa konkursi 60%. Pikët maksimale që duhet të marrë një maturantë në konkursin për Arkitekt dhe Urbanist janë 65. Për degën Edukim Fizik e Sporte në Universitetin e Elbasanit dhe të Shkodrës, përqindja e Maturës dhe e konkursit do të jetë 50 me 50, dhe pikët maksimale të konkursit 70. Po kaq do të jenë pikët e konkursit edhe për degën Pikturë-Grafikë pranë Universitetit të Shkodrës, ndërsa raporti Maturë-konkurs do të jetë 40% për të parën dhe 60% për të dytin. Për tri degët e Universitetit të Durrësit, Menaxhim i Bankave, Menaxhim Hoteleri-Turizëm, Menaxhim i Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme, pesha e pikëve të Maturës do të jetë shumë herë më e lartë krahasuar me programet e tjera, çka do të thotë se për të fituar në to, do të vlejnë më shumë notat e provimeve, sesa pikët e testit special. Kështu, për këto tri degë, Matura do të zërë 80% të pikëve totale dhe konkursi 20%, ndërkohë që pragu minimal i pikëve të konkursit do të jetë 40 dhe ai maksimal 100. Për Universitetin e Arteve, përqindja e Maturës me konkurset është vlerësuar njëlloj për të gjitha degët, dhe raporti i pikëve është 70 me 30. Po i njëjtë është edhe vlerësimi i testit special për programet e Arteve, pasi për çdo degë, pikët minimale të konkursit do të jenë 60 dhe ato maksimale 240. Së fundi, për dy degët e Universitetit të Sporteve, Shkenca të lëvizjes dhe Fushat e veprimtarisë fizike të shëndetit dhe rekreacionit, Matura do të ketë vlerë të barabartë me konkursin në llogaritjen e pikëve, pra 50% me 50%, ndërsa testi special do të ketë 70 pikë në total.
 


clubfm
Shtypi i dites

Analize


Rekomandojme te lexoni »
A&A Security Survey
Kasafortat tona jane te garantuara me certifikata te cilesise se larte, duke vene ne dispozicion te bleresve, kualitet dhe cilesi absolute.

RIGJALLERONI SHTEPINE TUAJ ME STILIN UNIK TE FATINI DESIGN
OFERTAT ME TE MIRA PER MOBILIME KLASIKE DHE MODERNE I GJENI VETEM NE SHOWROOM-IN TONE

KURSET E TRAJNIMIT ALPHA
Kurse trajnimi Alpha Web, Alpha Platinium Bussines

GW COMPUTERS DYQANI JUAJ I KOMPJUTERAVE
Fokusi i GW Computers eshte cilesia e larte e pajisjeve.

Keni menduar te keni nje apartament prane detit ? “Kompleksi Perla” e ofron kete mundesi per ju...
Apartamentet e kompleksit jane ne perfundim te punimeve, ajo do te jete e rrethuar dhe do te ofroj kend lojrash per femije dhe ambjent clodhes per te riturit(lulishte).


SONDAZH
Qershori erdhi
(A do te marre Shqiperia statusin e kandidatit per ne BE?)
Komente: Shfleto artikuj te tjere per:
Postuar nga: mbalena
Lexuar: ikub #:
 0  4.838 1108300105

   
 
  *Nese nuk e lexoni kodin atehere ringarkoni faqen per nje kod te ri.


Kerkoni Gjeni Prona

| Shto tek te Preferuarat
Argetohu Gjej
Jeta e perditshme Te nevojshme
Spitali Amerikan