Albtelecom

Matura 2013, përzgjidhen 25 pyetjet e testit të Letërsisë

27 Maj 13

Provimi i parë i Maturës Shtetërore do të zhvillohet më 31 maj.

 
0
0

Grupi i ekspertëve të lëndës së Letërsisë dhe Gjuhës që u ngujua në ambientet e Agjencisë Kombëtare të Provimeve për të përgatitur testet, kanë përzgjedhur 25 pyetjet finale për tezën e provimit të parë të Maturës Shtetërore, i cili zhvillohet më 31 maj. Mbi 40 mijë maturantët e regjistruar në maturën e këtij vit, po kryejnë përgatitjet e fundit, duke marrë konsultime pa pagesë në shkolla, sipas një kalendari.
Teza e provimit edhe për këtë vit do të ndahet në dy pjesë, ku përfshihet testimi i njohurive për dy fragmentet e shkëputura nga veprat e autorëve shqiptarë dhe atyre të huaj. Rreth 60 për qind e pyetjeve të testit i përkasin lëndës së letërsisë, ndërsa pjesa tjetër rreth gjuhës. Testi do të ketë në përbërje fragmente nga tekste të ndryshme (tekst tregimtar, tekst poetik, tekst dramatik, tekst bindës/argumentues, tekst përshkrues, tekst shpjegues, tekst informativ, tekst eseistik, tekst kulturologjik), jo domosdoshmërisht të punuara në klasë.
Struktura e pyetjeve do të ndërtohet në mënyrë të tillë ku të jenë të përfshira të tre nivelet e vështirësisë. Njëra nga pyetjet me zhvillim është esse. Specialistët shtojnë më tej se maturantët duhet të tregohen të kujdesshëm gjatë periudhës përgatitore dhe të mos mbështeten vetëm në perceptimin e fragmentit të tekstit, pasi testi do të përmbajë edhe pyetje rreth tërësisë së veprës së autorit përkatës.
Teza e provimit do të përmbajë 25 pyetje. 13 pyetjet e para janë me zgjedhje, ku do të rrethohet vetëm shkronja përbri përgjigjes së saktë. Pyetjet e tjera kanë kërkesa që janë me zgjidhje dhe arsyetim. Pranë secilës pyetje ka hapësirë për të bërë veprimet e nevojshme. Koha e vënë në dispozicion të maturantëve për zhvillimin e testit është 2 orë e 30 minuta.


Lajme, kronike, kulture dhe jo vetem, nga Shqiperia dhe rajoni.  Shkarko My ikub - aplikacioni qe i duhet cdo Shqiptari


   
 
 
*Nese nuk e lexoni kodin atehere ringarkoni faqen per nje kod te ri.
hghghg
Para 50 muajsh  
  
hdhdhdhdhdhd
 
Shtypi i dites


SondazhShfleto artikuj te tjere per: MATURA 2013 PYETJE TESTI
Postuar nga: mbalena
ikub #:
1305270109