Crregullimet e Gjendjes Shpirterore
Kur nje person provon nje prishje te theksuar te humorit dhe te ekujlibrit emocional, ne e quajme crregullim te gjendjes shpirterore ( me pare eshte quajtur crregullim afektiv). Kur emocionet qendrojne ne nje pike te ulet gjate gjite kohes dhe ne humbasim interesin per jeten, kjo do te thote se po kalojme ne gjendje depresioni

depression manKur nje person provon  nje prishje te theksuar te humorit dhe te ekujlibrit emocional, ne e quajme crregullim te gjendjes shpirterore ( me pare eshte quajtur crregullim afektiv). Kur emocionet qendrojne ne nje pike te ulet gjate gjite kohes dhe ne humbasim interesin per jeten, kjo do te thote  se po kalojme ne gjendje depresioni. Ekstremi tjeter  i gjendjes  shpirterore  eshte  mania qe perfaqeson  nje gjendje  teper te eksituar, teper aktive, jo realiste dhe optimiste DSM-III-R trajton dy crregullimet  baze te gjendjes shpirterore. depresioni madhor qe karakterizohet  nga nje gjendje e rende shpirterore dhe trishtim qe shoqerohet me ndjenjen e fajita apo te qenit I pavlefshem. Crregullimi bipolar ( te cilit nganjehere I referohemi si maniake-depresive) dhe qe karakteriozhet prej kapercimeve ekstreme nga depresioni i trishtuar ne manine e te qenuri i gezuar, mania shfaqet rralle e vetme.

 

depresioni madhor

 

depresioni mund te varioje ne menyre te dukshme  nga pikpamja e serioziteti  te gjendjes. ne forme te lehte eshte normale qe njerzit te ndihen depressive, kur ato deshtojne ne arritjen e nje qellimi, apo kur u vdes ndonje I afert. Nje studim nga Vinokur (Vinokur 1985), vinte re se njerzit kalojne ne gjendje  depressive ku ato kane probleme ne pune, probleme bashkshortore, ose kur njdehenn te pazote  per dicka qe duan te bejne.  nga disa kerkime rezulton se burrat behen me depressive sasa grate kur u vdes bashkeshortja ( Stroebe dhe Stroebe 1983). ne ndihemi ne provim. Seligman eshte  i mendimit qe depresioni  eshet shpesh zgjatje e gjendjes pa shprese te fituar. depresioni i lehte zakonisht zgjat jo shume dhe pasohet nga permisimi. Nje problem me serioz eshte distimia, ne te cilen personi kalon ne gjendje  depresive shpirterore ne pjesen me te madhe te nje intervali kohe te pakten 2 vjecare. Simptomat e dismitise perfshijne nje ndyshim  te madh  ne shprehite e te ngrenit dhe te fjeturit (humja e oreksit ose mbingrenie, pagjumsia  ose gjumi i tepert), keputje, vetvlersim i ulet, perqendrim i dobet dhe ndjenjen e te qenurit i pashprese (DSM-III-R 1987). Distimia mund te jete rezultat I crregullimeve te tjera, qe nuk lidhen me gjendjen shpirterore, sikurse jane anoreksia  dhe perdorimi i droges. personi me distimi zakonisht manifeston crregullime te vogle ne raportet shoqerore dhe vetem rralle here shtrojne ne spital dhe kjo ne ato raste kur tenton te  beje vetvrasje. depresioni ne distimi eshte i lehte, krahasuar me depresionin  madhor qe eshte me i rende dhe te ben krejt te paafte

>Shfleto artikuj te tjere per: SHKOLLA
Postuar nga: honkyponky
ikub #:
1001278008