Paragjykimi
Paragjykimi eshte nje qendrim per te cilet psikologet sociale shfaqin inters te Vecante. Paragjykimi eshte nej qendrim I pabazuar, nje menyre mendimi e ngurte dhe zakonisht negative ndaj dikujt a dickaje. Paragjykimet nuk I pershtatshem me lehtesi informacionit ose pervojave te reja: perkundarzi

Paragjykimi eshte nje qendrim  per te cilet psikologet  sociale shfaqin inters te Vecante. Paragjykimi eshte nej qendrim I pabazuar, nje menyre  mendimi e ngurte dhe zakonisht negative ndaj dikujt  a dickaje. Paragjykimet nuk I pershtatshem  me lehtesi  informacionit ose pervojave te reja: perkundarzi, faktet e reja ose modifikohen per t’iu pershtatur modelit ekzistues te paragjykimeve ose injorohen. P.sh ne qofte se personat me paragjykime raciale ndeshin nje anetar te kendshe te nje grupi  qe ata nuk e pelqejne, ajo qe ka me shuem mundesi  te ndoshe ehste se ata do ta shikojne  ate me shume si “ nje perjashtim nga rregulli “, sesa do te ndyshojne qendrimin e tyre ndaj grupit si grup. Ashtu si qendrimet e tjera, edhe parafjykimi kane perberes cognitive, emocionale dhe sjellore. Komponenti kognitiv I paragjykimit mbi te gjithe anetaret  e katekorise  dhe perdoret  shpesh  per justifikim  ndjenjat dhe sjelljet ndaj nje grupi. Diskriminimi ka te beje me sjelljet tendecioze, te njeanshme ndaj anetareve te grupit. Format e zakonshme te paragjykimeve jane ato raciale seksuale dhe moshore

 

Shkaqet e paragjykimit: Sic duket , paragjykimi ka shume shkaqe. Madje edhe individe me te njejten  paragjykim mund te kete arsye te ndryshme per te : psh. Njerzit zakonisht pelqejne at ate cilet ngjajne ose at ate cilet mendojne si I ngjajne. Ky pergjithesim vlen jo vetem per ngjashmerite   ne gjeyre te lekures ose  ne cilsi te tjera fizike, por edhe per shijet, interesat, besimet, qendrimet dhe vlerat. Studimet kane treguar  se ne mendojme qe njerzit e se njejtes  race me ne kane qendrime te njejta  me tonat  dhe se ata te nje race tjeter kane  qendrime te ndryshme nga tonat. Nje burim tjeter i paragjykimit eshte reciprocitet I qendrimeve ne komunitetin  ose subkulturen  ku rritet njeriu. Psikologet  kane zbuluar  ndryshime midis rajoneve, kulturave dhe grupeve  ne qendrimet e paragjykuara. Individete qe levizin ne zona te ndryshme, ose qe identifikohen me grupe te ndryshme jane te prirur t’i ndryshojne qendrimet e tyre te paragjykuara per t’u konformuar  me normat ose standartet  e mjediseve e tyre te reja sociale.

shume nga paragjykimet  qe bazhohen  ne culture transmetohen te femijet e vegjel  nga prinderit, fqinjet, bashkemoshataret, shkolla, mjetet e informimit dhe nga faktore te tjeter. Transmetimi I paragjykimeve nuk ka te beje gjithmone  me mesimdhenie te drejtperdrejt. Perkundarzi, femijet miratohen ose nuk miratohen  per shoqerimin me shoke loje te caktuar. Ata degjojne shuem biseda te rriturish  ata imitojne sjelljen e tyre dhe I bejne te vetat qendrimet dhe mendimet  e te tjereve.

 

Haqja dore nga paragjykimet: Qeveria ka kerkuar ndihmen e psikologeve per t’u marre me paragjykimet racial, I cili ehste nje problem  real per nej vend shumeracial I cili eshte  perkushtuar  idealit te te drejtave dhe shanvese  te barabarta te individit. Psikologet kane studiuar njerz me paragjykime dhe jane perpjekur  te marrin vesh Shkaqet e tij  dhe funksionet qe ai kryen. Ata kane zbuluar psh. Se njerzit me paragjykimeve  I vendosin  njerzit  e tjere  ne grupe te dallueshme  steriotike dhe trajtojne ato me si grupe  sesa si individe. Nje punedhenes ma paragjykime raciale, psh mund te theshtojne  marrjen e vendimit per te marre njerz ne pune, thjesht duke perjashtuar  te gjithe kandidatet e nje race tejeter.

 

 

>Shfleto artikuj te tjere per:
Postuar nga: honkyponky
ikub #:
1001280053