2 0
55
 
Lënda Morfologji - Lidheza
Eshte pjese e pandryshueshme e ligjerates qe lidh dy gjymtyre fjalie ose dy fjali dhe shpreh mardhenie te ndryshme sintaksore midis tyre.

Ndryshe nga parafjale qe shprehin mardhenie varesie, lidhezat ne fjali shprehin mardhenie barazie dhe perdoren per te lidhur gjymtyre te nje fare.

Kur lidhin gjymtyre a fjali te nje fare me raporte barazie quhen bashkrenditese.

Kur lidhin fjali faresh te ndryshme me raporte vartesie quhen nenrenditese.


Klasifikimi nga prejardhja:

1) Lidheza te parme
apo, as, e, dhe, edhe, ne, o, ose po

2) Lidheza jo te parme
Konvesion nga peremrat: ku, kur, tek, nga, vec.
                     Nga foljet: dac, qofte (dua + jam)

Perngjitje:

Lidhez + lidhez: sesa, teksa
Parafjale + parafjale: meqe, ngaqe
Parafjale + peremer: megjitheqe

Lokucione: ndo….ndo, qofte….qofte, ne qofte se, per shkak se.


Klasifikimi morfologjik

Te thjeshta
Apo, as, dhe, edhe

Te perngjitura
Derisa, porsa

Lokucione
Ne qofte se, me qellim qe


Funksioni sintaksor

Ndahen ne bashkerenditese dhe nenrenditese

1) Lidheza kepujore
Jane Lidheza tipike bashkrenditese. Ato shprehin nje bashkim te thjeshte gjymtyresh a fjalish te nje fare.
as, dhe, e, edhe, si, e.. edhe, hem…hem, si….si

Shembull ne fjali: Ushtria si nga numri, si nga altileria nuk ishte e vogel.

2) Lidheza vecuese
Keto tregojne qe fjalet ose gjymtyret e lidhura me to perjashtojne njera tjetren.
A, apo, ose, daç…daç, ja….ja, ndo, qofte….qofte.

Shembull ne fjali: O te shpetojme te dy bashke, o te mbetem dhe une ketu me ty.

3) Lidheza kundershtore
Shprehin mardhenie kurndershtore, perqasore kundershtore ose kundershtore kufizuese midis gjymtyreve qe lidhen.
Kurse, megjithate, megjithkete, mirpo, ndersa, teksa, po, por, porse, vec, vecqe, vetem.

Shembull ne fjali: Ne nuk kemi shume kohe qe jemi njohur, megjithate jemi bere miq.

4) Lidhezat permbyllese
Fjala ose gjymtyra para se ciles ndohen ato tregon se dicka eshte ne mbyllje ose perfundim, si pasoje e asaj qe eshte thene ne gjymtyren e meparshme.
Andaj, ndaj, pa, prandaj

Shembull ne fjali: Me erdhi rende ta shihja ne sy, prandaj veshtrova dallgen e rrembyer.

5) Lidhezat e shkallezimit
Keto lokucione mund te lidhin si fjali, ashtu edhe gjymtyre fjalish. Perdon me vlere kepujore dhe rralle me vlere kundershtore
Jo qe… po /jo qe…. por edhe/jo vec (qe)…. por edhe/jo vetem qe… por /jo vetem qe… por as /jo vetem qe…. por se /le qe…. por as qe /le qe… por edhe /

Shembull ne fjali: Po bardhi, perkundrazi, jo vetem qe nuk tregoi asnje shenje shqetesimi, po beri edhe dicka qe e hutoi fare gruan.


Lidhezat nenrenditese

1) Lidhezat ftilluese
Ato tregojne vetem nje lidhje sintaksore varesie midis dy fjalish.
Jane: se, qe, ne, nese

Shembull ne fjali: Por detyra ime si arsimtar eshte qe ta shpejtoj sa me pare kete dite.

2) Lidheza vendore
Sherbejne per te ndertuar fjali qe shprehin lloj te ndryshme mardheniesh vendore.
Jane: ku, tek, nga, kudo, ngado, tekdo, deri ku, gjer ku, nga ku, qe ku, kudo qe, ngado qe, tekdo qe

Shembull ne fjali: Tek dhemb dhembi vete gjuha.

3) Lidhezat kohore
Sherbejne per te ndertuar fjali qe shprehin lloj te ndryshme mardheniesh kohore.
Jane: kur, sa, si, tek, qe, derisa, gjersa, pasi, mbasi, ndersa, po, por, porsa, qekurse, sapo, kurdo qe, kurdohere qe, para se, porsa qe, qe kur, qe se, qysh se, sapo qe, sa here qe

Shembull ne fjali: Kur dolem nga kinemaja qielli isht embushur me yje.


4) Lidheza shkakore
Sherbejne per te ndertuar fjali qe shprehin lloje te ndryshme mardheniesh shkakore.
Jane: se, sepse, si, pasi, mbasi, derisa, gjersa, perderisa, kur, qe, sapo, meqenese, me qe, ngaqe, ngase, presje, duke qene se, nga frika se, nga shkaku qe, per arsye se, per shkak se, posa qe, sapo qe.

Shembull ne fjali: Plaku eci me kujdes, sepse ne cdo cap i dukej sikur do te pengohej ne shina.

5) Lidhezat qellimore
Sherbejne per te ndertuar fjali qe shprehin lloj te ndryshme mardheniesh qellimore.
Jane: qe, me qellim qe, ne menyre qe

Shembull ne fjali: Dy skuadrat u maskuan ne nje perrua, me qellim qe ti dilnin armikut mbrapa kraheve.

6) Lidhezat krahasore –menyrore
Sherbejne per te ndertuar fjali qe shprehin lloj te ndryshme mardheniesh krahasore ose menyrore.
Jane: sa, se, si, sesa, porsi, sikurse, sikurnderse, ashtu sic

Shembull ne fjali: Fliste me zor, sikur i celte gryken vullkanti te deshperimit.


7) Lidhezat kushtore
Sherbjen per te lidhur fjali qe shprehin lloj te ndryshme mardheniesh kushtore.
Jane: ne, po, nese, kur, sikur, ne qofte se, ne eshte se, ne rast se, po qe se, me kusht qe

Shembull ne fjali: Atij qe nuk te do, po ti japesh majezen e thoit te rremben gishtin.


8) Lidheza rrjedhimore
Sherbejne per te lidhur fjali qe shprehin lloj te ndryshme mardheniesh rrjedhimore.
Jane: sa, sa qe, qe, aq sa, keshtu qe

Shembull ne fjali: S’jam ndonje fanatik une, qe ta le vajzen pa shkolle.

9) Lidheza lejore
Shprehin lloj te ndryshme mardheniesh lejore.
Jane: megjithese, megjithqe, ndonse, sadoqe, sido qe, edhe ne, edhe ne qofte se, edhe po, edhe pse, edhe sepse, edhe sikur

Shembull ne fjali: Megjithese ishte mesi i tetorit, bente prape shume vape.


10) Lidhezat kundervenese
Sherbejne per te shprehur kundervenie ndermjet dy veprimeve dhe dy gjendjeve.
Jane: nese, ne qofte se, ndersa, ne vend qe

Shembull ne fjali: Ne vend qe te vinte i pari, erdhi i fundit.

itkalbania Nobel >

Komente: Shfleto artikuj te tjere per:
Postuar nga: lepuri
ikub #:
 55 1003170095

   
 
  *Nese nuk e lexoni kodin atehere ringarkoni faqen per nje kod te ri.
ardijan
Para 46 ditesh  
  
unë nuk e kuptoj këtë fjali ::::: Atij qe nuk te do, po ti japesh majezen e thoit te rremben gishtin..
+1     
èeeeeeeeeeeeeeee
Para 54 ditesh  
  
?.......?
     
ergysa
Para 55 ditesh  
  
Keqqqqqq
     
mira
Para 3 muajsh  
  
........................................
     
mira
Para 3 muajsh  
  
ckemi ca boni o forum jeni te papam
     
olesia
Para 3 muajsh  
  
me duket se te gjithe ne kete forum shkruajne .por asnje nga kerkesat nuk eshte bere .beni mire ti vendosni parasysh disa.faleminderit!
     
xhesika
Para 3 muajsh  
  
ju lutem ne qoftese keni mundesi te jepni shembuj te tjere ,sepse une jam nje nxenese qe nuk arrij ti kuptoj keto perkufizimet e lidhzave .por edhe te pakten nga dy shembuj per secilen nga lidhezt se peshembull une nuk e kuptoj fare kete fjali .nuk ia di kuptimin: Shembull ne fjali: Por detyra ime si arsimtar eshte qe ta shpejtoj sa me pare kete dite.kjo ishte fjalia .
+3     
Bavarezi
Para 8 muajsh  
  
Blejeni librin Morfologjia e zbatuar aty ikeni kejt
+1     
tole
Para 9 muajsh  
  
lidhesat sasiore nuk jan a mundesh ti shkruash
+1     
edona
Para 9 muajsh  
  
dua shembuj per lidhzen kundershtore
     
ertjola
Para 10 muajsh  
  
shume shpjegim i sakte
+1     
Aksa
Para 11 muajsh  
  
Dua te di per lidhezat nenrenditese :)
+4     
ariel
Para 12 muajsh  
  
une dua të di per lidhzat nenrenditse dhe bashkrenditse sepse me duhen ne detyra
+1     
flora.bytyqi@live.com
Para 21 muajsh  
  
unë dua të di per lidhzat nenrenditse dhe bashkrenditse sepse me duhen ne detyra
+4     
nora
Para 22 muajsh  
  
une dua nje tekst me lidheza
+10     
majli
Para 24 muajsh  
  
do me ndimoni pak te lutem
+0     
ardiano
Para 24 muajsh  
  
un dua fjali me lidhsa
+2     
ardiano
Para 24 muajsh  
  
un dua fjali me lidhsa
+1     
dijaa bora
Para 24 muajsh  
  
une dua nje fjali me qekurse
+2     
erza
Para 24 muajsh  
  
dua lidheza bashkerenditese edhe dua lidheza nenrenditese
+3     
erza
Para 24 muajsh  
  
une dua fjali me lidheza
+1     
blini
Para 25 muajsh  
  
dua fjali me lidheza po nenrenditse edhe bashkerenditese
+0     
boni
Para 27 muajsh  
  
cfare shprehin lidhezat
     
buti
Para 28 muajsh  
  
dua gjethqka per lidhezat
-3     
buti
Para 28 muajsh  
  
dua gjethqka per lidhezat
+0     
Gresa
Para 29 muajsh  
  
dua te di fjali me parafjal bashkrenditese dhe nenrenditese
+3     
venera
Para 32 muajsh  
  
Une dua te di Fjalitë me Nenrenditje.
+2     
venera
Para 32 muajsh  
  
Une dua Fjalit me Nenrenditje.
+0     
egzona
Para 32 muajsh  
  
hej oj natyr ti ake dal me te votu a qa
+3     
natyra
Para 32 muajsh  
  
like like like
-4     
egzona
Para 33 muajsh  
  
po ti njeher shkruje dua lidhza te ndryshme apo nuk te doli njeher e eshkrujte dyhere ehehehhhe
-1     
gani
Para 33 muajsh  
  
dua lidheza te ndryhme
+7     
gani
Para 33 muajsh  
  
dua lidheza te ndryhme
+6     
egzona
Para 33 muajsh  
  
me falni jo venera po kaltrina
+4     
egzona
Para 34 muajsh  
  
po ashtu eshte venera se po ashtu edhe neve nakan then se te gjithe fjalet qe ju deshironi te gjitha do ti gjeni ne net
+5     
venera
Para 34 muajsh  
  
une dua fjali me lidheza
+6     
egzona shaqiri
Para 34 muajsh  
  
une dua nje fjale me bashkerenditje
+2     
flaka gashi
Para 34 muajsh  
  
Dua 5 fjali me lidhza bashkrenditse?
+1     
flaka gashi
Para 34 muajsh  
  
Dua 3 fjali me lidhza bashkrenditse
+1     
albina
Para 35 muajsh  
  
dua fjali me bashkrenditje
+0     
kaltrina bajrami
Para 35 muajsh  
  
dua te di tung
+2     
kaltrina
Para 35 muajsh  
  
bashkrenditse dhe nenrenditse oki tung ju dua shummmmm(l)(k)
+0     
kaltrina
Para 35 muajsh  
  
i keni te gjitha fajet sepse nuk qitni asnje informat me lidhza bashkrenditse dhe nenrenditse te gjuhes shqipe se klases se shtat sepse te gjith thojn mund te gjesh gjithqka ne internet une jam kaltrina jam 13 vjeqare ne klas te 7 dua te di per lidhza oki tung
+2     
kaltrina messi
Para 35 muajsh  
  
dua fjal me lidhza bashkrenditse dhe nenrenditse
+0     
xheniiiii
Para 35 muajsh  
  
Me ndihmuat shume.Faleminderit
+5     
xheniiiii
Para 35 muajsh  
  
Me ndihmuat shume.Faleminderit
+1     
loni
Para 37 muajsh  
  
dua lidheza te ndryshme
dhe me fjalor te rregullt
+2     
loni
Para 37 muajsh  
  
dua lidheza te ndryshme me emra te ndryshem
+2     
loni
Para 37 muajsh  
  
nmjhbgfrtvcv
+7     
miley
Para 45 muajsh  
  
dua te di per fjalite e perbera me bashkerenditja
+1     
cristiano
Para 45 muajsh  
  
dua te di me shume per lidhezat
+4     
MERI
Para 45 muajsh  
  
dua fjali me lidhezat bashhkerenditese permbyllese
+1     
BeraT
Para 45 muajsh  
  
dua tekst me lidhezat vecues..?
+3     
Aferdita
Para 45 muajsh  
  
Kam nevoje te marr njohuri rreth analizes se periudhes ne sintakse
-1     
blendi
Para 51 muajsh  
  
dua lidhza bashkrenditse dua lidhza nenrenditse
-1     Argetohu Gjej
Jeta e perditshme Te nevojshme


keit

as
spitaliamerikan