Nje vezhgin i Pllakave Tektonike
Sot jane zhvilluar teori te ndryshme si modeli i zgjeruar ose Modeli i Kontraktuar i Tokes te cilat jane perdorur ne te kaluaren per te shpjeguar disa nga dukurite natyrore.

 

Sot jane zhvilluar teori te ndryshme si modeli i zgjeruar ose Modeli i Kontraktuar i Tokes te cilat jane perdorur ne te kaluaren per te shpjeguar disa nga dukurite natyrore.

Tektonika e Pllakave  e mbizoteron sot mendimin gjeologjik sepse ajo studion shume ato tipare . Ideja e ketyre plalakave eshte se toka ehste e ndare ne nje numer blloqesh te trashe qe lizivin ngadale dhe ndryshojne forme. Dukuria intensive gjeologjike ndodhin ne kufijt e plalkave kur ato shkojne ne drejtim te njete me njeri-tjetrin ose i largohen njeri-tjetrit. 

Toka eshte e ndertuar nga 8 pllaka te medha  te cilat perbejne levozhgen e tokes, te ndertuar nga korja dhe pjesa e siperme e matelit. Teoria e pllakave ka linduar ne 1960 si kombinin i dy teorive , levizja e dy konditinenteve  dhe zgjerimi i funindit te oqeanit. Teoria e Pllakave u konkretizua ne fund te 1960. 

Korja e tokes ne zonen e kores kontinentale ka trashesi 150-220 km, ndresa ne koren oqeanike trashesia arrin deri ne 70km. Pllakat jane te vendosuar mbi  Astenosfere. Astenosfera eshte plastike dhe vepron si nje shtrese lubrifikante  nen litosfere.

Pllakat Tektonike jane te ngurta dhe ne mungese e sizmiocitetit kjo mun dte dallohet mjaft mire . Ne kufijt e ketyre pllakave jane te vendosur edhe termetet.

Brezat kryesore sizmologjik sot ne bote jane:

1-Brezi i Paqesorit ku kemi 80% te numrit te pergjithshem te termeteve

2- Brezi Alpin, qe fillon nga Alpet deri tek Himalajet

3-Kurizorja mesoqeanike 

Termetet e thella jane 100-700 km te cilat jane te perqendruara kryesisht rreth paqesorit  dhe 10-100km quhen termetet e ceket.                                         

 

 

 

>Shfleto artikuj te tjere per:
Postuar nga: klodi
ikub #:
911020063