Kolesteroli (yndyra në gjak)
Kolesteroli ndihmon trupin per te prodhuar qeliza te reja , izolon nervat dhe krijon hormone. Normalisht, melçia prodhon gjithe sasine e kolesterolit qe ka nevoje trupi. Kolesteroli mund te hyje ne trup edhe nga dieta, si psh nga ushqimet qe prodhohen nga kafshet; qumeshti, vezet dhe mishi. Shume kolesterol ne trup rrit shancet per te patur semundje te zemres dhe eneve te gjakut.

Kolesteroli ndihmon trupin per te prodhuar qeliza te reja , izolon nervat dhe krijon hormone. Normalisht, melçia prodhon gjithe sasine e kolesterolit qe ka nevoje trupi. Kolesteroli mund te hyje ne trup edhe nga dieta, si psh nga ushqimet qe prodhohen nga kafshet; qumeshti, vezet dhe mishi. Shume kolesterol ne trup rrit shancet per te patur semundje te zemres dhe eneve te gjakut.
si shkaktohen semundjet e zemres nga kolesteroli?

Kur ka shume kolesterol ne gjak, depozitohet ne muret e arterieve. Arteriet ngushtohen dhe rrjedhja e gjakut qe funizon muskut e zemres ngadalesohet ose bllokohet. Gjaku funizon zemren me oksigjen dhe nqs. nje sasi e mjaftueshme oksigjeni nuk arrin ne zemer ju mund te keni dhimbje ne gjoks. Ne rastet kur ka bllokim te plote  te funizimit te zemres me oksigjen rezultati eshte atak ne zemer. Ne trup ndodhen 2 lloje kolesteroli: Lipoproteine me dendesi te vogel (Kolesteroli i keq) dhe  me Lipoproteine dendesi te madhe (kolesteroli i mire). Keto jane dy format qe kolesteroli udheton ne gjak.  Kolesteroli i keq ka pak proteina dhe shume kolesterol, ndersa Kolesteroli i mire ka shume proteina dhe pak kolesterol.

Kolesteroli i keq eshte burimi kryesor i bllokimit te arterieve.  Kolesteroli i mire punon duke pastruar kolesterolin nga gjak. Trigliceridet jane nje yndyre tjeter ne gjak. Studimet tregojne qe nivelet e larta te tyre ne gjak jane te lidhura me semundjet e zemres.
Cilat jane simptomat e kolesterolit te larte? Kolesteroli i larte nuk ka simptoma., keshtu qe shume njerez nuk e kuptojne kur kane nivel te larte kolesteroli. Per kete arsye eshte shume e rendesishme qe te dini se cfare niveli kolesteroli keni dhe te ulni nivelet sepse nivele te ulta pakesojne shancet per tu semurur nga zemra dhe ne rast se keni semundje te zemres pakeson shancet e vdekjes nga keto semundje.
 

Cilat jane nivelet e kolesterolit qe duhet te mbani?

Çdo njeri mbi moshen 20 vjeç duhet te kontrolloje nivelet e kolesterolit ç’do 5 vjet. Testi qe behet quhet profili i lipoproteines. Ky test perfshin:

    * NIveli i pergjithshem i kolesterolit
    * Nivelin e Kolesterolit te keq
    * Niveli i Kolesterolit te mire
    * Trigliceridet

Interpretimi i nivelit:   

Kolesteroli i pergjithshem Kategoria
me pak se 200 niveli  i duhur
200 – 239 ne rrezik
240 siper i larte

 

190 dhe me shume
Kolesteroli i keq Kategoria
me pak se 100 shume mire
100 – 129 normal
130 – 159 ne rrezik
160 – 189 i larte
   shume i larte

 

60 ose me shume
Kolesteroli i mire Kategoria
   niveli i duhur – ndihmon per te ulur kolesterolin
me pak se 40 ne rrezik te madh – rrit rreziqet per tu semurir nga zemra

 

>
Shfleto artikuj te tjere per: MJEKESI SHKOLLA
Postuar nga: alda
ikub #:
911140003