ANATOMIA E QAFES
Te njihen pjeset kryesore te qafes dhe ndarja ne regjione Te identifikohen organet kryesore te qafes;Te njihen pjeset e organeve te qafes

anatomia e qafes

 

Objektivat e mesimit

Te njihen pjeset kryesore te qafes dhe ndarja ne regjione

Te identifikohen organet kryesore te qafes

Te njihen pjeset e organeve te qafes

Te njihen raportet mes strukturave anatomike te qafes
Pozita anatomike e qafes
Pjesa qe lidhe koken me kafazin e krahrorit

Kufijte

Poshte - kafazi i krahrorit

Lart - koka

Perpara lart - mjekrra

Perpara poshte - gropa jugulare

Prapa lart - protuberantia occipitalis superior

Prapa poshte - unaza e VII-te e qafes

Anatomia e qafes

Ka forme cilindrike te te gjithe madhesi te ndryshme nga personi ne person Nder strukturat anatomike me te rendesishme te qafes jane laringu dhe nje pjese e trakese nje pjese e ezofagut arteria karotide muskuli sternokleidomastiod (parzmokularthothimthak) pjesa qafore e palces kurrizore etj
 

Zonat e qafes Anatomikisht ndahet ne kater zona kryesore

zona e perparme e qafes (anterior neck area)

zona e muskulit sternokleidomastoid (sternocleidomastoid muscle area)

zona anesore e qafes (lateral neck area)

zona e pasme e qafes (posterior neck area)
 

Zona e perparme e qafes (anterior neck area)
Kufinjte

Tehu i poshtem i mandibules - lart

Skaji i perparem i muskulit sternokleidomastoid (SCM) - anash

Gropa jugulare - poshte
Trekendeshat

Trekendeshi i siperm nengjuhor (suprahyoid triangle)

Trekendeshi i poshtem nengjuhor (infrahyoid triangle)
Permbajtja e trekendeshave
 

Trekendeshi suprahyoid permbane muskuj gjendrra pshtymore ene gjaku dhe nerva

Trekendeshi infrahyoid permbane laringun nje pjese te trakese arterien karotide te perbashket venen jugulare dhe nervin vagus
Laringu (LARYNX)
Kufijte

Ashti nengjuhor (hyoid) - lart

Trakea - poshte

Faringu (fyti) - prapa

Gjendrra mburojore (tireoide) - perpara

Tufa e eneve te gjakut dhe nervi vagus - anash

Madhesia varet nga mosha dhe gjinia

Molleza e Adamit (Adam&rsquo s apple)
Ndertimi i laringut

4 kerca te lidhura mes veti

Muskuj te vegjel ene gjaku dhe nerva

Kerca me e madhe - tireoide

Kerca me e rendesishme - epiglotike
Laringu ne prerje terthore

I hapur gjithmone

Organ i frymemarrjes dhe i formimit te zerit
Telat e zerit - vocal cords

Pale muskulore dhe fleteza
Faringu - PHARYNX

Shtrihet nga koka e deri te pjesa e mesme e qafes

Organ gypor me gjatesi 13 - 15cm

Kufijte

Baza e kafkes - lart

Ezofagu - poshte

Zgavra e hundes zgavra e gojes dhe hyrja ne laring - perpara

6 unazat e para te qafes - prapa

Enet e gjakut dhe nervi vagus - anash
Pjeset e faringut
Tri kate

Nazo-faringu - pjesa hundore e faringut

Oro-faringu - pjesa gojore e faringut

Laringo-faringu - pjesa laringeale e faringut

Vetem laringo-faringu eshte pjese e qafes dy te tjerat jane pjese te kokes!
Funksioni i faringut

Tonsilla e trete

Unaza Waldeyer

Kryqezimi i rrugeve te frymemarrjes dhe te tretjes
Gjendrra tiroide - THYROID GLAND

Gjendrra me e madhe me sekretim te brendshem

E vendosur ne pjesen e perparme te mesme te qafes

Ka dy lobe

Lobin e majte - left lobe

Lobin e djathte - right lobe

Ngushtica e tiroidese - isthmus
Raportet e tiroidese

Perpara - muskujt dhe fashat e qafes

Prapa - tufa e eneve te gjakut dhe nervi vagus

Brenda - pjeserisht kercen trioide te laringut e pjeserisht kercat e trakese
Funksioni i tiroidese

E bute dhe elastike

Mund te rritet dhe te preket ne siperfaqe

Gusha endemike - Deà § an

Prodhon hormone te rendesishme per rritje
Arteria karotide e perbashket (common carotid artery)

Ene e madhe gjaku - dege e aortes

Arteria e majte dhe e djathte karotide (dege e drejtperdrejte e aortes)

Kufijte

Perpara - muskuli SCM

Prapa - zgjatimet anesore te unazave te qafes

Anash - vena jugulare e brendshme

Prapa arteries dhe venes gjendet nervi vagus - tufa vazo-nervore
Deget e arteries carotide
Ne nivelin e kerces tiroide ndahet ne

Arterien carotide te brendshme (internal carotid artery) - jep deget per koken

Arterien carotide te jashtme (external carotid artery) - jep deget per fytyren

Arterie ne te cilen preket pulsi!
Zona sternokleidomastoide

Anash zones se perparme dhe perpara zones anesore te qafes

Pjesen qendrore e ka muskuli STERNOCLEIDOMASTOID (SCM)

Nen te ka fasha nje pjese e arteries carotide venes jugulare dhe nervit vagus
Zona anesore e qafes (lateral neck area)

Pas muskulit SCM dhe perpara muskulit trapezius

Ka fasha ene gjaku dhe nerva

Plexus brachialis - paraliza te duarve te femijet

Vena jugulare e jashtme + vena jugulare e brendshme = vena cava superior (vena zgavrore e siperme)
Zona e pasme e qafes (posterior neck area)

Perpara - buza e perparme e muskulit trapezius

Lart - protuberantia occipitalis posterior

Poshte - vija qe kalon neper unazen e VII-te

Muskuj ene gjaku dhe nerva

>Shfleto artikuj te tjere per: MJEKESI
Postuar nga: a.k
ikub #:
912110008