ANATOMIA E KOKES
Te njihen pjeset themelore ndertuese te kokes; Te njihen organet kryesore te kokes; Te definohet vendosja e organeve te ndryshme si dhe raporti i organeve/ pjeseve te kokes mes veti; Te njihen pjeset perberese te organeve perkatese;

skeleti

 

 

Objektivat e mesimit

Te njihen pjeset themelore ndertuese te kokes Te njihen organet kryesore te kokes Te definohet vendosja e organeve te ndryshme si dhe raporti i organeve/ pjeseve te kokes mes veti Te njihen pjeset perberese te organeve perkatese

Te dihen funksionet themelore te organeve ne fjale
 

Koka (HEAD)
Pjeset kryesore te kokes
Kafka
Fytyra
Skeleti i kokes
Skeleti i kafkes - skull

Perbehet prej 8 eshtrave Eshte teresisht i mbyllur Te gjitha kockat lidhen mes veti me lidhje te forte - suture
 

Truri

Ze pjesen me te madhe te kokes Peshon mesatarisht 1300gr I mbeshtjellur me cipa trunore

Cipa e forte - dura mater

Cipa e marimanges - arachnoidea

Cipa e bute - pia mater

Rrethohet nga lengu truro-shpinor (likuor cerebrospinalis)
 

Pjeset e trurit

Truri i madh - CEREBRUM

Truri i vogel - CEREBELLUM

Trungu trunor - BRAIN STEM
Truri i madh - cerebrum

Pjesa me e madhe e trurit Dy hemisfera e majta dhe e djathta Kater lobe frontal parietal temporal dhe okcipital

Sulkuset dhe giruset

Struktura te njejta

Qendra e te folurit (Broca&rsquo s)
 

Truri i madh ne prerje terthore
Dallojme keto pjese

Koren trunore

Masen e bardhe

Kapsulen e brendshme (internal capsula) Funksionet e trurit te madh

te menduarit

te folurit

ndjeshmeria

te pamurit

sistemi i emocioneve

rregullimi hormonal i organizmit

koordinimi i levizjeve te ekstremiteteve
 

Truri i vogel - cerebellum I vendosur ne pjesen e pasme te poshtme te kafkes Nen trurin e madh (lobin okcipital) dhe perpara ponsit

Dy pjese te majten dhe te djathten

Druri i jetes (arbor vitae)

Qendrat per levizjen e pjeseve te trupit dhe ekuiliber
Trungu trunor - brain stem

Vazhdon nga palca kurrizore - neper foramen magnum Nen trurin e madh dhe perpara trurit te vogel

Tri pjese

Palca e zgjatur - medulla oblongata

Ura - pons

Truri i mesem - midbrain
Ura - pons

Dalin nervat kranial (12 nerva kranial)

Qendrat per frymemarrje dhe pune te zemres

Demtimi shkakton vdekje te menjehershme Palca kurrizore - MEDULLA SPINALIS (SPINAL CORD) Pergjate pjeses se pasme te trupit brenda kanalit te shtylles kurrizore Fillon ne rrenje te qafes dhe shtrihet deri te unaza e 2-te lumbale (e belit) Dallojme 3 pjese - varesisht nga regjioni E mbeshtjellur me cipa dura arachnoidea dhe pia Noton ne lengun truro-shpinor
 

Palca kurrizore

Dalin gershetime te shumta nervore Ne prerje terthore ka masen e perhime dhe masen e bardhe Forme te flutures Fijet nervore shkojne ne tru dhe perpunojne informacionet
 

Fytyra - face

Skeleti

Organet

Indet tjera te buta
Skeleti i fytyres

Nofulla e siperme - maxilla

Nofulla e poshtme - mandible

Eshtrat e hundes - nasal bone

Eshtrat e mollezave - zygomatic bone

Qielleza e forte - palatine bone
Pjeset perberese te fytyres

9 zgavra

Gropezat e syve

Zgavrat e hundes

Sinuset maksillare

Zgavra e gojes

Kanalet e jashtme te veshit

VEREJTJE Balli eshte pjese e kafkes edhe pse eshte i dukshem ne pjesen e perparme te fytyres -      ndertohet nga ashti ballor (frontal)
Syte - EYES

Te vendosur ne gropezat e syve

1/3 e siperme e fytyres nen ashtin ballor dhe mbi maksille

Mbulohen me kapaket e syve (palpebra)
Pjeset e syrit

Bebeza e syrit - pupilla (pupil)

Ylberi - iris

Te bardhet e syve - sklera

Kornea

Thjerreza - lens

Lengu i syrit - vitreous humor

Retina

Vazhdon me nervin optik (nervin e te pamurit)

Strukturat mbrojtese te syrit qerpiket dhe lotet
Hunda - NOSE

1/3 e mesme te fytyres

Balli goja syte dhe sinusi maksillar

2 kocka dhe 6 kerca - krijojne dy zgavra

Ka tri pjese

Rrenjen - radix

Shpinen - dorsum

Krahet - allae

Qime receptore te nuhatjes dhe ene gjaku (locus Hasselbach)
Goja - MOUTH (ORAL CAVITY)

1/3 e poshtme te fytyres

Dhembet harqet palatinale pjesen gojore te faringut tonsillat muskujt pertypes dyshemeja qielleza e forte dhe ajo e bute Ne te eshte e vendosur gjuha
Gjuha - tongue

Organ muskulor

Ka receptoret e shijes ne siperfaqe tri lloje

Ka dy pjese

Rrenjen

Trupin
 

Veshet - EARS

Pjesen anesore te kokes 1/3 e mesme e fytyres Lapra e veshit kanali i jashtem i veshit membrana timpanike veshi i mesem dhe veshi i brendshem Te ndertuar nga kercat dhe lekura Perpara eshte e vendosur gjendrra parotide (parotid gland) Madhesi te ndryshme forme pak-a-shume te njejte (anomalite e lindura) Membrana timpanike - tympanic membrane Cipe e holle  e tendosur Percjelle dridhjet e zerit ne kockat e veshit te mesem veshi i brendshem krijohet ndjesia e degjimit

>
Shfleto artikuj te tjere per: MJEKESI
Postuar nga: a.k
ikub #:
912120002